Kaikki blogit puheenaiheesta Eurovaluutta

Pohjoismaiden kruunu voisi olla euroa parempi Suomelle

Korjaa lukijana rohkeasti kommenttiosiossa, jos huomaat asiavirheitä.

Valuutta-alueella on karkeasti kaksi strategiaa pitää kasassa velkaantumistaan: (a) valuutta-alue pitää menonsa ja tulonsa tasapainossa niin, ettei ota uutta velkaa pitkällä aikavälillä vaan maksaa velkaantumistaan pois hyvinä aikoina; (b) valuutta-alue myöntää velkaa omalla valuutallaan ja säännöllisin väliajoin alentaa valuuttansa reaaliarvoa (=devalvoi) tahi ylläpitää korkeaa inflaatioprosenttia. Näin karkeasti yksinkertaistaen.

Suomi vietiin varkain euroon – uutta tietoa puhalluksesta

Elokuvana Puhallus [1 oli merkkitapaus. Nyt EY-kansanäänestys, Maastrichtin sopimus, euro ja markka olivat draaman pääosissa – syntyi puhallus, jossa kansakuntaamme huijattiin ja niin meidät vietiin suomalaisten pääosan tietämättä euroon – hyläten perustuslakiin liittyvät markka ja itsenäinen Suomen Pankki ---

 

Eurovaluutan sisäinen devalvaatio vs. kiky

Vieläkin saa lukea virheellistä tietoa kiky-sopimuksen tiimoilta.  Monilla näyttää olevan käsitys, että Sipilän hallitus on tehnyt oman päätöksen kikystä.  Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaikkakin hallituksella oli valmius sisäisen devalvaation tekemiseen omin päätöksen, koska ay-järjestöillä ei alkujaan ollut halukkuutta ko. sopimuksen tekemiseen.  Lopulta kuitenkin järki voitti ay-järjestöissä ryhtymällä sopimusneuvotteluihin. 

Joko olemme valmiit uuteen taloussakkaukseen?

Edellisestä hullusta talousromahduksesta on kulunut kohta yhdeksän vuotta. Yhdysvaltain asuntoluottokupla puhkesi ja jäädytti rahavirrat. Rahavirtojen jäätyminen paljasti euromaiden synkän tilanteen. Finanssikriisiksikin kutsuttu taloushäiriö alkoi jo vuonna 2006. Se alkoi oireilla pahasti 2007. Ja vuonna 2008 siitä tuli uutinen.

Pohjola EU:n malliksi Brexitin jälkeen

# Britannian EU-ero äänestettiin osin valheellisin perustein. Populistipropagandaa helpotti se, että EU on luonteeltaan enemmän eliitin kuin tavallisen kansan suosikki.

   EU:n jäsenkuntaa laajennettaessa vallalla on ollut perusteetonta optimismia. Jäseniksi pääsivät suomalaisen laajentumiskomissaarin Olli Rehnin (kesk.) kaudella aivan ennen aikojaan Romania ja Bulgaria, jotka eivät ole pystyneet kotouttamaan romaniväestöään 500 vuodessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä