*

Kaikki blogit puheenaiheesta Meksiko

Meksiko ja Euroopan Union

Kansainvälinen kauppapolitiikka on ajautunut myllerrykseen Trumpin heittäessä isolla kauhalla protektionismin tuoksuista kylmää vettä vapaan kaupan kiukaalle. Vuosien varrella itseaiheutetut alijäämäiset kauppasuhteet halutaan tasapainottaa uhkaillen omaa ja vierasta teollisuutta. Päällimmäisinä kohteina ovat Meksiko, Kiina ja Euroopan Unioni (erityisesti Saksa). Olisiko EU kuitenkin löytämässä uutta vauhtia omien etujensa puolustamiseen. Siltä näyttää. Viime vuoden heinäkuussa solmittu vapaakauppasopimus Kanadan kanssa (CETA) tapahtui kreivin aikaan.

Muurit eivät ratkaise itse ongelmaa

Historia tuntee lukuisan joukon muureja, joista tunnetuimmat lienevät Kiinan ja Berliinin muurit. Kiinan muuria rakennettiin eri vaiheissa usean vuosisadan aikana yhteensä tuhansia kilometrejä. Tästä huolimatta muuri ei estänyt paimentolaisheimoja valloittamasta Kiinaa. Tiedättehän Tšingis- ja Kublai-kaanin. Berliinin muurin historia on lyhyempi ja todistus siitä, ettei muuri estänyt Saksaa yhdistymästä ja kommunismia sortumasta.

Mahtavat meksikolaiset synttärijuhlat

Lähestymme tärkeitä synttäreitä. Suomi itsenäistyi kohta 100 vuotta sitten. Varmasti tulevana vuonna asiasta puhutaan jatkuvasti, kuten pitääkin ja moni juhlii tietenkin.

Oppia ja ajatuksia Meksikosta ja Guatemalasta

Viime viikko oli varsin mielenkiintoinen ja epätyypillinen lappilaiselle kansanedustajalle. Vierailimme eduskunnan lakivaliokunnan kanssa Meksikossa ja Guatemalassa tutustumassa molempien maiden ihmisoikeustilanteeseen, oikeusjärjestelmään, kansanedustuslaitoksiin sekä vankiloihin. Tämän lisäksi olemme käsitelleet alkuperäiskansakysymyksiä molemmissa maissa. Olemme kuulleet näkemyksiä poliitikoilta, viranomaisilta sekä eri kansalaisjärjestöiltä ja pyrkineet kertomaan niistä hyvistä käytänteistä, joita meillä Suomessa eri asioiden suhteen on.

Presidentti Niinistö Meksikoon

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään puolisonsa kanssa valtiovierailulle Meksikoon.

Matkan tarkoitus on paitsi kahdenvälisten suhteiden vahvistaminen, myös edistää Suomen vientiä useilla alueilla, kuten energiassa, teknologiassa ja koulutuksessa.

"Presidentti Niinistön kanssa Meksikoon lähtee myös yritysvaltuuskunta, jossa on edustettuina suomalaisia energia-, cleantech- ja ICT-yrityksiä. Yrityksiä kiinnostavat erityisesti Meksikon jättimäiset infrahankkeet ja kaivosteollisuus."

Meksikon haasteet

Viikon alussa 8.-9.12.20149 Meksikon rannikkokaupungissä Veracruzissa vietettiin iberoamerikkalaisten maiden huippukokous. Kokouksen teema oli kaukana meksikolaisten päähuolesta, eli väkivallasta.

Espanjankielisten ja portugalinkielisten Amerikan maiden johtajat keskittyivät keskustelemaan koulutuksesta, kulttuurista ja innovaatioista. Ilman muuta väkivalta on koko mantereen, ei vain Meksikon ongelma, silti Meksikon viime kuukausien väkivaltaiset tapahtumat kertovat karua kieltä Meksikon turvallisuuden tilasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä