Kaikki blogit puheenaiheesta Perustulo

Vaatimus perustulosta kumpuaa jälkiteollisesta todellisuudesta

Ensi vaalikauden suurimpia poliittisia kysymyksiä tulee olemaan sosiaaliturvan uudistus. Eduskuntapuolueista vasemmistoliitto on jo lyönyt sosiaalipoliittiset korttinsa pöytään. Se yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa maksamalla kaikille täysi-ikäisille Suomen kansalaisille vastikkeetonta perustuloa 800 euroa kuukaudessa.

Asumistuet - poikki & palamaan

Asumistukien remontointi on tärkeää ja samalla liki mahdotonta (HS 3.12.2018) - jos aloittaisimme ajoissa, niin kaikki olisi mahdollista: Asumistuki on haitallisin tuki (AA 31.12.2015).

Demokraattisen järjestelmämme ominaisuus näyttää olevan, että jokaisesta ongelmasta annetaan kasvaa niin suuri, että ongelman korjaaminen ei ole enää mahdollista.

Jäitä hattuun päättyvän perustulokokeilun tulosten tulkintaan

Kaksi vuotta kestävä perustulokokeilu päättyy tämän kuukauden lopussa. Kirjoitin aiheesta kaksi vuotta sitten, miten kokeilun puutteita arvioitaessa on huomioitu lähinnä vain se, että tukea ei peritä verotuksen kautta takaisin tulojen kasvaessa, mutta ei lainkaan sen merkitystä, että kokeilun vaikutuspiirissä olevat (ei vain tuensaajat, vaan mahdollisesti myös esim. tuensaajia työllistävät) tietävät kyseessä olevan kokeilun.

Minä, minun, minulle!!!!

Kun lukee, katselee ja kuuntelee ympärilleen. Tämä asenne on tänä päivänä pop, koska yksilöllisyys. Perustulon mannekiinina mainostettu noitarumputyyppi kertoo a-studiossa (ti 27.11), että hän ei tykkää, että joku kyttää, mitä hän tekee. Tulot pitäis tulla tilille niinku lapsilisän, silleen automaattisesti napsahtaa, tekemättä mitään. Jaa, no miksi nuori mies sitten olettaa, että muut maksavat hänelle olemisesta? Minun puolesta olkoot omanaan itsenään, luova ja vapaa, mutta miksi minun tai kenenkään muun pitäisi maksaa hänen olemisesta tai olemattomuudesta?

Perustulo on vaikea mitoittaa oikein!

Olen sitä mieltä, että perustulouudistus tarvitaan ja sitä ajaa just meikäläisten puolue eli sosiaalidemokraatit. Perustulo ei vain sellaisenaan tule kysymykseen suorana ja vastikkeettomana tulonsiirtona työkykyiselle työvoimahallinnon käytössä olevalle kansalaiselle eli tässä tapauksessa nykyisin työttömyyspäivärahalla elantonsa ansaitsevaan työttömään.

 

Asuminen ja asunnottomuus!

 

Kyllä perustulolle!

Me piraattit kannatamme perustuloa.  Se vähentäisi byrokratiaa.

Se helpottaisi myös omaa tilannettani huomattavasti. Perjantaina loppuu duunit, kausityö. Eli Te toimisto kutsuu, se ahdistaa.

Itse olen harkinnut oman yrityksen perustamista, mutta se ei ole realistista nykyhetkessä. Jos perustulo niin voisin ottaa riskin helpommin.

Aktiivimalli ei minua tule työlistämään. Mieluusti olisin jatkanut nykyisessä paikassa, mutta kun he eivät halua vakinaistaa tekijöitä.

Riittäisikö 1500 euroa kuussa alle kaksivuotiaasta lapsesta?

Suomen väestöennuste näyttää synkeältä: Nuorten määrä uhkaa vähentyä huomattavasti syntyvyyden laskusta johtuen (stat.fi, 16.11.2018) , ja Väestöliitto julkaisi juuri mediatiedotteen Perhebarometri 2018: Perhepolitiikkaa 2020-luvulla (vaestoliitto.fi, 26.11.2018).

Perustulossa on kyse luottamuksesta ja vallasta

Yle julkaisi tänään tulokset eduskuntapuolueiden puheenjohtajille tekemästään sosiaaliturvakyselystä. Sen perusteella vastikkeellisuutta kannattaa Kokoomus, vastustavat Vihreät ja Vasemmistoliitto, ja loput kannattavat osittain. Tämä jako heijastuu myös suhteessa vastikkeettomaan perustuloon: sitä kannattavat vain Vihreät ja Vasemmistoliitto. Perinteisesti vahvaa perusturvaa ja perustuloa kannattava Keskustakin taipuu vain osittaiseen vastikkeettomuuteen.

Vihreiden nuorten uusi perustulomalli antaa askeleet sosiaaliturvauudistukselle

Vihreät nuoret esittää Suomen sosiaaliturvan uudistamiseksi perustulomallia, jossa jokaiselle 18 vuotta täyttäneelle suomalaiselle maksetaan elämiseen riittävä perustulo ja perustulon asumislisä.

Vihreät nuoret julkistivat Uusi perustulo -pamflettinsa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa kansanedustajat ja asiantuntijavieraat antoivat näkemyksensä sosiaaliturvauudistuksesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä